Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012



H
 αγάπη είναι ίσως το μόνο αγαθό που προσφέρεται δωρεάν, αρκεί φυσικά κάποιος να κερδίσει την εμπιστοσύνη της. 14 Φεβρουαρίου μια μέρα που έχει καθοριστεί ως ‘η μέρα των ερωτευμένων’. Τι ακριβώς ,όμως και ποιος γιορτάζει αυτή την μέρα; Θα έλεγαν όλοι ότι ερωτευμένος θεωρείται κάποιος που αγαπά ή που έχει  μια ξεχωριστή σχέση με το αντίθετο φύλο. Παρόλα αυτά, ερωτευμένοι δεν είναι μόνο αυτοί, ερωτευμένοι είναι όλοι όσοι ξυπνάνε το πρωί και χαμογελάνε, όσοι κατά τη διάρκεια της ημέρας θα κάνουν άλλους να γελάσουν και στο τέλος της ημέρας θα πάνε για ύπνο χαρούμενοι και ικανοποιημένοι με όσα κατάφεραν να κάνουν. Ερωτευμένοι απλά με τη ζωή…!!! 

                                                      
                                                



Για μένα ημέρα αυτή είναι αφιερώσεις τραγουδιών                                                                               που να συνοδεύονται με μια ζεστή, μεγάλη                                                                                                      και αληθινή αγκαλιά…!!!

                                    

                     Τι σημαίνει όμως η μέρα αυτή για άλλους….   
                                                     









                                                                                                                         



                                                               

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ-ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ


Στο σχολείο μας εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει η περιβαλλοντική ομάδα. Φέτος, προστέθηκε και άλλο ένα πρόγραμμα το οποίο ονομάζεται Αγωγή Υγείας. Στο πρόγραμμα Περιβαλλοντική ομάδα-Αγωγή Υγείας επικεφαλείς είναι δύο καθηγητές, η κα Λιβιεράτου,  καθηγήτρια πληροφορικής και ο κος Μακρής, γυμναστής. Το πρόγραμμα λαμβάνει χώρα κάθε Τετάρτη τις δύο τελευταίες ώρες του ωραρίου στο σχολείο μας.


-Είναι η πρώτη σας φορά που είστε επικεφαλής σε ένα τέτοιο πρόγραμμα;
κα Λιβιεράτου: Ναι, είναι η πρώτη φορά που είμαι ¨συναρχηγός¨ σε ένα τέτοιο πολιτιστικό πρόγραμμα.
κος Μακρής: Εγώ συμμετέχω στην περιβαλλοντική ομάδα από το 2005 μέχρι και φέτος.


-Πως αισθάνεστε που καθοδηγείτε ένα τέτοιο πρόγραμμα;
Λ.: Αισθάνομαι αρκετά καλά. Αυτό το πρόγραμμα είναι ένας τρόπος να βοηθήσουμε τα παιδιά να σέβονται το περιβάλλον μέσα από την περιβαλλοντική ομάδα και να σέβονται και τον ίδιο τους τον εαυτό μέσα από την αγωγή υγείας.
Μ.: Αισθάνομαι πολύ ωραία. Προσφέρω στα παιδιά και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Επίσης, ανακαλύπτουμε και αποκαλύπτουμε μέσα από το πρόγραμμα τυχόν ευαισθησίες που μπορεί να έχουν οι μαθητές.


-Σας δυσκολεύει ή σας κουράζει κάτι;
Λ.: Δεν με κουράζει κάτι. Αντίθετα,ευχαριστιέμαι το γεγονός ό,τι κάνουμε,τα παιδιά και εμείς οι καθηγητές, κάτι το διαφορετικό.
Μ.: Δεν θεωρώ πως με κουράζει κάτι.Βρίσκω αυτό το πρόγραμμα πολύ ευχάριστο.


-Τι σας αρέσει περισσότερο;
Λ.: Περισσότερο μ’αρέσει  η επαφή με τη φύση.                        
Μ.: Μ’αρέσει η δημιουργία. Το γεγονός ότι δημιουργείς και συνεργάζεσαι με τη φύση.


-Τι θα λέγατε σε παιδιά που δεν είναι ευαισθητοποιημένα με το περιβάλλον ή που δεν ασχολούνται τόσο με το σώμα τους, έτσι ώστε να τους κεντρίσετε το ενδιαφέρον;
Λ.:Θα μπορούσαν να μιλήσουν στους γονείς τους, ή σε κάποιο καθηγητή, ή σε κάποιον ειδικό,ώστε να μάθουν κάποια πράγματα και μετά θα αρχίσουν να ασχολούνται και με το σώμα τους και θα είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι. 
Μ.:Θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν κάποια δραστηριότητα,ειδικά αυτή την περίοδο της ανθοφορίας.

 Αναστασίου Στεφανία    Α’1
                                                       Αρμπάρα Σοφία             Α’1
                                                        Βεντούρη Αγγελική        Α’1

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι…!!



Μια σύντομη ανασκόπηση στην καρτουνίστικη ιστορία σίγουρα θα ξυπνήσει τρυφερές, αθώες,  παιδικές αναμνήσεις στους ‘’παλιούς’’ αλλά και θα ‘επιμορφώσει’’ τους νεότερους..!
Κινούμενα σχέδια όπως Ο Ποπάυ(1929-Έλζι Κράισλερ Σίγκαρ)ο οποίος ξεπέρασε σε δημοτικότητα(1983)έναν άλλο θρύλο των κόμικς, τον Μίκυ Μάους(1928-Ουώλντ Ντίσνει ,Ούμπ Άιγουρκερς, ΗΠΑ).Αξιοσημείωτη είναι η.. ποικιλομορφία  ονομάτων που παρουσιάζει ο Μίκυ ανά τον κόσμο, με χαρακτηριστικότερα τα παρακάτω:Ινδονησία=Μίκυ Τίκους, Ισπανία=Ελ Ρατόν Μίκυ,Ιταλία=Τοπολίνο,Κίνα=Μι Λάο Σου,Πολωνία=Μίσζκα Μίκυ,Σουηδία=Μούσε Πιγκ, Φιλανδία=Μίκυ Χίρι.Ιδιαίτερα δημοφιλές καρτούν στα χρόνια των μεγαλύτερων ήταν αναμφίβολα Τα Στρουμφάκια. Ο Χαχανούλης,η Στρουμφίτα,ο Μπαμπα-Στρούμφ πήραν ζωή το 1958 με την πένα του Βέλγου Πειό ενώ ευρέως γνωστά έγιναν τη 10ετία του ’80 με την τηλεοπτική προβολή τους. Το ίδιο αγαπητά στις παλαιότερες γενιές ήταν και τα:Candy-CandyFlinstones κ.ά.
    Αν τώρα αναζητήσουμε τα αγαπημένα κόμικς της δικής μας παιδικής ηλικίας σίγουρα δεν θα παραλείπαμε τα παρακάτω:Tweety & Sylvester, Πόκεμον (1995-Tajiri Satoshi,Ιαπωνία),που προβλήθηκαν τηλεοπτικά για πρώτη φορά στις 1/4/97.Επίσης ο Μπομπ ο Μάστορας, Μικρό μου πόνυ, Χάιντι(1880-Johanna Spyri,πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση ως animation το 1974),Μάγια η Μέλισσα(1975-Ιαπωνία, πρεμιέρα στην ελληνική τηλεόραση 19/8/1979), Τόμας το Tρενάκι -με την ονομασία Thomas and Friends μέχρι το 2004-(1982) και άλλα πολλά cartoons είχαν κατακτήσει την τηλεόραση και…την καρδιά των μικρών τηλεθεατών της γενιάς μας. Μαζί τους,στην παιδική τηλεοπτική γειτονιά και οι παρακάτω: Φραουλίτσα , Μπάρνυ, Οι τριδυμούλες , Πριγκίπισσα Σίσσυ, Τελετάμπις ενώ παράλληλα γνωστά κόμικς παλαιότερων εποχών, όπως Στρουμφάκια, Οικογένεια Disney συνέχισαν να μας κρατούν συντροφιά.
     Μεταβαίνοντας τώρα στο παρόν, οι σύγχρονοι μικροί τηλεθεατές επιδίδονται σε ώρες τηλεοπτικής, καρτουνίστικης διασκέδασης με cartoons όπως Μπομπ Σφουγγαράκης(1999-Stephen Hillenberg),  Ντόρα η μικρή εξερευνήτρια,Ben 10(2008),Bugs Bunny και αλλά πασίγνωστα και πολυαγαπημένα κόμικς  όπως Duffy Duck,Taz in Tazmania κ.ά συνεχίζουν να λατρεύονται και να παρακολουθούνται φανατικά από τα παιδιά της Ελλάδας.
    Συμπέρασμα? Τα κόμικς χαίρουν αδιαμφισβήτητης διαχρονικότητας..! Ποτέ δε χάνουν την αξία τους και καταλαμβάνουν πάντοτε μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά και στη διασκέδαση μας..! Γι’ αυτό μην απορείτε όταν τα καρτουνιστικά γούστα σας συμπίπτουν με αυτά των γονιών σας…! 



                                                                                                                   Σταυρούλα Κιτσανού Β2




«ο επιμένων ελληΝΙΚΑ»


     Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε χρειάζεται να ενισχύσουμε την ελληνική οικονομία. Ίσως αυτό τελικά να είναι και το μόνο όπλο μας, ώστε να εναντιωθούμε στην ξένη ,κυρίως γερμανική, κυριαρχία. Αν κάνουμε μια βόλτα στα super market,σε ένα μαγαζί με ηλεκτρονικά, ένα μαγαζί με ρούχα ή οπουδήποτε αλλού θα διαπιστώσουμε ότι η πλειονότητα των προιόντων είναι ξένης προέλευσης ,κυρίως γερμανικά. 
     Αφού λοιπόν έχουμε το δικαίωμα επιλογής ας προτιμήσουμε τα ελληνικά προιόντα ενιχσχύοντας έτσι την εγχώρια οικονομία. Για να τα ξεχωρίζουμε αρκεί να κοιτάξουμε το barcode. Αν τα τρία πρώτα νούμερα είναι 520 ή 521 τότε είναι ελληνικά (ή συσκευάζονται στην Ελλάδα)!!!                                  

Υ.Γ. : Προσοχή, όταν κάποιο προιόν έχει καρτελάκι που γράφει ότι είναι ελληνικό δεν είναι απαραίτητα αληθές. Το μόνο αδιάψευστο στοιχείο είναι το barcode!!!                   
 Mαρούσα Μαγουλά Β΄3  

2ος Διαγωνισμός Μαθηματικών


       Η δεύτερη φάση είχε αναπάντεχα αποτελέσματα ακόμη και για όσους πίστευαν ότι έγραψαν καλά. Τελικά στην πρώτη φάση πέρασαν μόνο από την Γ΄Λυκείου ο Σ.Βλάχος και ο Σ.Μπιρμπίλης. Πολλά συγχαρητήρια σε αυτά τα παιδιά γιατί πραγματικά με τόση αγάπη για τα μαθηματικά αλλά και απίστευτη εξάσκηση τους άξιζε να συνεχίσουν!
       Τα θέματα λοιπόν της τρίτης φάσης ήταν απλά «παλούκια» και ελάχιστα παιδιά από όλη την Ελλάδα κατάφεραν να τα αντιμετωπίσουν επιτυχώς. Ένα από αυτά ήταν και ο Σ.Βλάχος. Η τεράστια αυτή του προσπάθεια επαινέθηκε και με μετάλλιο. Ωστόσο τον ίδιο περισσότερο τον ευχαριστεί παρά τον κουράζει αυτή η διαδικασία. Αν, λοιπόν, κάποιος αποφασίσει να φτάσει αυτά τα παιδιά χρειάζεται πολύ διάβασμα και αγάπη για τα μαθηματικά!!!!!!!!!!!!!!!!!
Μαρούσα Μαγουλά Β’3

Εκδήλωση στα γήπεδα Γρηγορίου


Aποφασίσαμε να συμμετέχουμε στην διημερίδα που διοργάνωσε η ένωση Γονέων, για να δείξουμε πως θα θέλαμε να υπάρχει και ένα διαφορετικό σχολείο που υπερβαίνει την τυπική διδασκαλία μαθημάτων. Άλλωστε, η μουσική, αν και παραμελημένη στην ελληνική εκπαίδευση είχε ανέκαθεν σπουδαίο ρόλο στη ζωή του ανθρώπου. Προσωπικά πάντως, οφείλω να ομολογήσω πως το διασκεδάσαμε απίστευτα, τόσο που στο τέλος παίξαμε και κομμάτια που πρώτη φορά προβάραμε.

Μακάρι να πραγματοποιούνταν τέτοιες εκδηλώσεις συχνότερα και μάλιστα στα πλαίσια του σχολικού προγράμματος που τώρα λειτουργεί περισσότερο γραφειοκρατικά παρά ανθρωπιστικά!!!!!!!!!
Μαρία Δημουλά Β΄1
Νίκος Νταής Β΄3

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑΙΝΙΕΣ


Η οργή των Τιτάνων”
(30 Μαρτίου)
Ο Περσέας αρχίζει μία ύπουλη αναζήτηση στον κάτω κόσμο για να σώσει τον Δία , ο οποίος έχει πιαστεί αιχμάλωτος από τον προδοτικό του γιο Άρη και τον αδερφό του Άδη.






The Cold Light of Day”
(6 Απριλίου)
Ένας νεαρός Αμερικάνος ξεσκεπάζει μία συνωμοσία , κατά τη διάρκεια της απόπειρας του να σώσει την οικογένεια του , η οποία είχε απαχθεί κατά την διάρκεια των διακοπών τους στην Ισπανία.






The Avengers
(4 Μαΐου)
Ο Nick Fury και ο διεθνής Οργανισμός S.H.I.E.L.D. δημιουργούν μαζί μία ομάδα υπερφυσικών ανθρώπων , για να σχηματίσουν τους Avengers , που θα βοηθήσουν να σωθεί η γη από το Loki και τον στρατό του.







Snow White and the Huntsman”
(1 Ιουνίου)
Μία “στροφή” στο παραμύθι. Ο κυνηγός έχει διαταγές να οδηγήσει τη Χιονάτη στο δάσος για να τη δολοφονήσει . Αντί για αυτό γίνεται προστάτης και σύμβουλος της σε μία αποστολή να νικήσει την σατανική βασίλισσα.






Rock of ages
(15 Ιουνίου)
Το 1987 στο Los Angeles , ο Drew και η Sherne είναι δυο νέοι που κυνηγούν τα όνειρα τους στη μεγάλη πόλη. Όταν συναντιούνται , ερωτεύονται με την πρώτη ματιά , μέσα από το ρομάντζο τους , θα αντιμετωπίσουν ένα σωρό προκλήσεις.








THE DARKNIGHT RISES
(20 Ιουλίου)
Οχτώ χρόνια μετά το γεγονός [link=tt0468569] , ο Bane αρχηγός τρομοκρατίας επιστρέφει στη Gotham City σπρώχνοντας αυτήν και την αστυνομική της δύναμη στα όρια της , πιέζοντας τον παλιό ήρωα Batman να εμφανιστεί ξανά μετά από τα εγκλήματα του Harvey Dent.



ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΙΤΗ Α΄2
ΓΚΕΛΗ ΜΕΛΙΣΣΑ Β΄1 (σκίτσο)

ΈΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ.

     Μετά την ενημέρωση που έγινε στους μαθητές της Α’ Λυκείου για το θέμα της ενδοσχολικής βίας ακολούθησε και ένα σχετικό ερωτηματολόγιο που απαντήθηκε από όλους.                                             Διαπιστώθηκε, προφανώς, βέβαια , ότι τα κορίτσια συμμετέχουν πολύ λιγότερο σε καταστάσεις βίας και ως κύριες μορφές τα παιδιά σημείωσαν ότι είναι η λεκτική και τα παραδείγματα βιαιοπραγίας. 
Επιπλέον, αναδείχθηκε ότι οι σοβαρότεροι λόγοι που δημιουργούν το φαινόμενο είναι ο ρατσιστικός χαρακτήρας της σύγχρονης κοινωνίας και οι διαφορετικές αντιλήψεις των νέων. Ακόμα, οι μαθητές τονίζουν ότι αρχικές πράξεις τους αποτελούν αντίστοιχα βίαιη συμπεριφορά ή στήριξη θύματος και επισήμαναν ως προσωπικούς λόγους συμμετοχής την επίλυση διαφορών. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι οι μαθητές αποσιωποιούν τα γεγονότα βίας, συνήθως τα συζητάν με τους φίλους τους και ότι το σχολείο επεμβαίνει συχνά στα συγκεκριμένα περιστατικα.
                                                                                                             
Σε τελική ανάλυση, οι νέοι ανέφεραν και από το δημοτικό αντιλήφθηκαν πράξεις βίας και ως αρτιότερους τρόπους αντιμετώπισης πρότειναν την ενσωμάτωση σχετικών με το θέμα θεσμών στο σχολείο και την αυστηρή τιμωρία των δραστών.


















ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ  ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗΣ Γ4