Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι…!!



Μια σύντομη ανασκόπηση στην καρτουνίστικη ιστορία σίγουρα θα ξυπνήσει τρυφερές, αθώες,  παιδικές αναμνήσεις στους ‘’παλιούς’’ αλλά και θα ‘επιμορφώσει’’ τους νεότερους..!
Κινούμενα σχέδια όπως Ο Ποπάυ(1929-Έλζι Κράισλερ Σίγκαρ)ο οποίος ξεπέρασε σε δημοτικότητα(1983)έναν άλλο θρύλο των κόμικς, τον Μίκυ Μάους(1928-Ουώλντ Ντίσνει ,Ούμπ Άιγουρκερς, ΗΠΑ).Αξιοσημείωτη είναι η.. ποικιλομορφία  ονομάτων που παρουσιάζει ο Μίκυ ανά τον κόσμο, με χαρακτηριστικότερα τα παρακάτω:Ινδονησία=Μίκυ Τίκους, Ισπανία=Ελ Ρατόν Μίκυ,Ιταλία=Τοπολίνο,Κίνα=Μι Λάο Σου,Πολωνία=Μίσζκα Μίκυ,Σουηδία=Μούσε Πιγκ, Φιλανδία=Μίκυ Χίρι.Ιδιαίτερα δημοφιλές καρτούν στα χρόνια των μεγαλύτερων ήταν αναμφίβολα Τα Στρουμφάκια. Ο Χαχανούλης,η Στρουμφίτα,ο Μπαμπα-Στρούμφ πήραν ζωή το 1958 με την πένα του Βέλγου Πειό ενώ ευρέως γνωστά έγιναν τη 10ετία του ’80 με την τηλεοπτική προβολή τους. Το ίδιο αγαπητά στις παλαιότερες γενιές ήταν και τα:Candy-CandyFlinstones κ.ά.
    Αν τώρα αναζητήσουμε τα αγαπημένα κόμικς της δικής μας παιδικής ηλικίας σίγουρα δεν θα παραλείπαμε τα παρακάτω:Tweety & Sylvester, Πόκεμον (1995-Tajiri Satoshi,Ιαπωνία),που προβλήθηκαν τηλεοπτικά για πρώτη φορά στις 1/4/97.Επίσης ο Μπομπ ο Μάστορας, Μικρό μου πόνυ, Χάιντι(1880-Johanna Spyri,πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση ως animation το 1974),Μάγια η Μέλισσα(1975-Ιαπωνία, πρεμιέρα στην ελληνική τηλεόραση 19/8/1979), Τόμας το Tρενάκι -με την ονομασία Thomas and Friends μέχρι το 2004-(1982) και άλλα πολλά cartoons είχαν κατακτήσει την τηλεόραση και…την καρδιά των μικρών τηλεθεατών της γενιάς μας. Μαζί τους,στην παιδική τηλεοπτική γειτονιά και οι παρακάτω: Φραουλίτσα , Μπάρνυ, Οι τριδυμούλες , Πριγκίπισσα Σίσσυ, Τελετάμπις ενώ παράλληλα γνωστά κόμικς παλαιότερων εποχών, όπως Στρουμφάκια, Οικογένεια Disney συνέχισαν να μας κρατούν συντροφιά.
     Μεταβαίνοντας τώρα στο παρόν, οι σύγχρονοι μικροί τηλεθεατές επιδίδονται σε ώρες τηλεοπτικής, καρτουνίστικης διασκέδασης με cartoons όπως Μπομπ Σφουγγαράκης(1999-Stephen Hillenberg),  Ντόρα η μικρή εξερευνήτρια,Ben 10(2008),Bugs Bunny και αλλά πασίγνωστα και πολυαγαπημένα κόμικς  όπως Duffy Duck,Taz in Tazmania κ.ά συνεχίζουν να λατρεύονται και να παρακολουθούνται φανατικά από τα παιδιά της Ελλάδας.
    Συμπέρασμα? Τα κόμικς χαίρουν αδιαμφισβήτητης διαχρονικότητας..! Ποτέ δε χάνουν την αξία τους και καταλαμβάνουν πάντοτε μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά και στη διασκέδαση μας..! Γι’ αυτό μην απορείτε όταν τα καρτουνιστικά γούστα σας συμπίπτουν με αυτά των γονιών σας…! 



                                                                                                                   Σταυρούλα Κιτσανού Β2




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου